ترس از آمپول زدن در کودکان

بیشتر بچه ها بطور طبیعی از آمپول زدن وحشت دارند، ولی بدبختانه بیشترین آمپول ها درست درهمین سنین نصیب آدم می شوند. هر بچه یی به طور معمول تا روزی که دومین شمع روی کیک تولدش قرار گیرد، باید چیزی حدود بیست آمپول بزند و تازه این در صورتی است که به مشکلاتی مثل آلرژی، آسم یا دیابت که تزریقات بیشتری لازم دارند مبتلا نباشد. در این میان، کمتر پدر و مادری این شانس را دارند که فررزندشان درد آمپول را فقط با کمی نق و نوق تحمل کند. خیلی از بچه ها آن قدر از آمپول می ترسند که به محض دیدن سوزن، کاملاً آشفته و عصبی می شوند و به هیچ وجه اجازه نمی دهند که آنها را روی تخت تزریقات بخوابانید با وجود این، حتی در این موارد هم می توانید با آگاهی از شرایط کودک تان و آشنایی با چند نکته ی کاربردی، هم ترس و اضطراب کودک تان را از آمپول کاهش دهید، هم خودتان کمتر حرص و جوش بخورید.

آماده کردن شیرخواران برای آمپول زدن
مهم ترین کاری که هنگام آمپول زدن به شیرخوار از دست شما برمی آید، حفظ خونسردی و آرامش تان است. درست است که بچه های کوچک نمی توانند صحبت کنند، اما ترس و اضطراب درونی شما را از چهره تان احساس می کنند و این اضطراب به راحتی به آنها منتقل می شود. بنابراین بهتر است قبل از هرکاری، ترس خودتان را از آمپول مخفی کنید. برای این کار چند نفس عمیق بکشید و کمی عضلات تان را شل کنید. کودک با دیدن آرامش در چهره ی شما، تا حد زیادی آرامش می گیرد. ولی برای اینکه باز هم او را آرامتر کنید، می توانید از توصیه های زیر کمک بگیرید:
یکی از اسباب بازی های مورد علاقه فرزندتان را همراه بیاروید. حتی پتوی مورد علاقه ی او هم می تواند به طرزی باورنکردنی آرامش بخش باشد.
فرزندتان را در آغوش بگیرید و با او صحبت کنید. در آغوش گرفتن موجب آرامش کودک می شود و در همان حال، صدای شما کمک می کند احساس امنیت بیشتری داشته باشد. شما می توانید آوازی آشنا و دوست داشتنی برایش بخوانید یا کلمات آرامش بخش در گوشش زمزمه کنید.
پستانک یا شیشه ی شیر هم می تواند به آرامش کودک شما کمک کند.

آماده کردن بچه های بزرگ تر برای آمپول زدن
آمپول زدن درد دارد. بنابراین بچه ها حق دارند که فکر کنند آمپول برای شان ضرر دارد یا اینکه برای تنبیه کردن شان استفاده می شود. اما بالاخره این بچه ها بزرگ تر می شوند و آن وقت شما می توانید برای آنها توضیح دهید که آمپول چگونه می تواند از آنها مراقبت و محافظت کند. به عنوان مثال می توانید بگویید که برخی از داروهای خاص باید تنها از راه آمپول وارد بدن شان شود و قرص و شربت اثری ندارند.
نکته ی مهم دیگر این است که هیچ گاه نباید به فرزندتان اجازه دهید راه هایی را که برای فرار از آمپول زدن در نظر دارد، به شما تحمیل کند. علاوه براین، بهتر است با فرزندتان صادق باشید و به او بگویید که دریافت سوزن احتمالاً مقداری درد خواهد داشت، اما می توانید این درد را با چیزی مثل نیش پشه مقایسه کنید و بگویید که تنها برای چند ثانیه طول خواهد کشید.
بررسی ها نشان داده اند که بچه هایی که می دانند قرار است به آنها آمپول بزنند، هنگام آمپول زدن نسبت به سایرین، رفتار بهتری از خود نشان می دهند. البته لازم نیست از یک هفته قبل این مژده را به فرزندتان بدهید که قرار است آمپول بزند! در واقع گفتن این خبر از چند روز قبل، ممکن است موجب شود فرزندتان به صورت وسواسی درباره ی آن نگران شود. بنابراین بهتراست برای گفتن و توضیح دادن این نکته تا روز ویزیت پزشک صبر کنید. شما حتی می توانید این موضوع را داخل مطب پزشک و قبل از ویزیت، برای فرزندتان توجیه کنید. ولی مراقب باشید که اگر به فرزندتان قول دروغ بدهید که در طی ویزیت قرار نیست به او آمپول بزنند، فقط دردسر خودتان را بیشتر کرده اید و ممکن است با ناسازگاری شدید او مواجه شوید و به جای دادن قول های بی مورد، بهتر است بگویید خبر ندارید که آیا قرار است پزشک برایش آمپول تجویزکند یا نه.

آماده کردن خودتان برای آمپول زدن!
شنیدن صدای گریه ی فرزندتان در هنگام آمپول زدن قطعاً مساله ی خوشایندی نیست. در این زمان سخت که در اتاق انتظار هستید، می توانید با صدای بلند با اطرافیان تان حرف بزنید یا با تلفن همراه تان صحبت کنید.
درست قبل از تزریق آمپول می توانید از فرزندتان بخواهید که: نفس عمیقی بکشد و در هنگام تزریق، آن را به آرامی بیرون بدهد.
در هنگام ترریق، با صدای بلند بشمارد.
می توانید به او بگویید که وقتی به عدد پنج برسد. آمپول زدن تمام شده است.
به موازات افزایش درد آمپول، دست هایش را محکم به هم فشار دهد.
توجه داشته باشید که بیشتر بچه ها پس از آمپول زدن گریه می کنند و این طبیعی است. آنها از این طریق به ناراحتی ناشی از آمپول زدن واکنش نشان می دهند، بنابراین رفتاری از خودتان نشان ندهید که فرزندتان درباره ی گریه کردن احساس بدی داشته باشد. بهتر است پس از تزریق، فرزندتان را تشویق کنید و به او بگویید که واقعاً کار خوبی انجام داده است. حتی می توانید برای رفتار خویش نزد پزشک، برایش جایزه بخرید.

برخورد با عوارض جانبی
برخی از آمپول ها، به ویژه واکسن ها ممکن است برخی عوارض جانبی موقتی مثل تب خفیف یا درد در بازو را به همراه داشته باشند. برای اینکه این عوارض به حداقل برسد، می توانید قبل یا بعد از تزریق به کودک استامینوفن بدهید. البته اگر طرز صحیح مصرف استامینوفن را نمی دانید، حتماً از پزشک بپرسید. همچنین می توانید برای کاهش التهاب و تورم محل تزریق، از یک کیسه یخ استفاده کنید.
توجه داشته باشید که پس از تزریق، در صورتی که احتمال می دهید مشکلی جدی پیش آمده یا پیش خواهد آمد، باید هرچه سریع تر با پزشک یا حتی در صورت لزوم با اورژانس تماس بگیرید.

منبع: نشریه ۷ روز زندگی، شماره ۹۷.

2/5 - (1 امتیاز)
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.