مرور رده

تئاتر

آیا تئاتر زنده می ماند؟ نوشته ای از شهید مرتضی آوینی

تئاتر در روزگار ما معظلی است و نه فقط برای ما، که در سراسر عالم؛ مگر برای آنان که تئاتر شان ریشه در سنت و یا اساطیر داشته است. بعضی ها معتقدندکه تئاتر دیگر مرده است؛ من از آنان نیستم، اما از سر انصاف باید بگویم که چندان هم زنده نیست. بعد…
ادامه مطلب ...

آیا تلویزیون تله‌تئاتر را فرموش کرده است؟

نمایش تلویزیونی یا همان تله‌تئاتر ساختاری قدیمی در تلویزیون ایران است؛ زمانی که سیمای جمهوری اسلامی تنها دو کانال بیشتر نداشت، تله‌تئاتر ساختاری ثابت در تلویزیون بود و از همان زمان آثار ماندگاری چون «ملکه‌های فرانسه»، «معمای یک قتل»،…
ادامه مطلب ...

خسرو شکیبایی در نمایش آرامسایشگاه؛ سال ۱۳۵۶

نمایش «آرامسایشگاه» به کارگردانی بهمن فرسی با بازی مرحوم خسرو شکیبایی سال ۱۳۵۶ در تالار سنگلج روی صحنه رفت. فرسی در این نمایشنامه فضای اسایشگاهی را توصیف می کند که تلاش دکتر توما٬ خانوم بزرگ (سرپرستار)، خوشه (همسر بیمار) برای معالجه…
ادامه مطلب ...

ارتباط تئاتر و مدرنیته

تأمل در مفاهیم و تعاریف الزام این جستار که تنها مشقی برای زیر و بالا کردن مفاهیم است، از آن جهت است که در هیاهوهای تئاتر ایران که در سطوح و جایگاه‌های مختلف اغلب به جیغ های کودکی نابالغ می ماند، فراموش کردن این مفاهیم منجر به جامه تفاخر به…
ادامه مطلب ...

آیا تئاتر سیار با تئاتر برای همه سنخیت دارد؟

شیوه ای که با عنوان «تئاتر سیار» شناخته می شود با قابلیت هایش، تا چه حد می تواند در تحقق شعار « تئاتر برای همه» که سالیان سال است توسط مسئولان تئاتر کشور ادعا می شود، موثر باشد و عموم مردم را به تئاتر علاقه مند کند؟ برای پاسخ به این پرسش…
ادامه مطلب ...

نمایش؛ کامل ترین هنر

نمایش در زبان فارسی ترجمه ی تئاتر است و آن هنری است که از چند هنر دیگر ترکیب یافته است. در نمایش بازیگران خود را به جای قهرمانان و اشخاص داستان می گذارند و وقایعی را که برای قهرمانان اتفاق می افتد را با حرکات و اعمال و گفتار خود یک به یک در…
ادامه مطلب ...

تعزیه، کهن ترین سنت نمایشی ایرانی

هنر تعزیه قدیمی ترین و کهن ترین سنت نمایش ایران با وجود از سر گذراندن مشکلات و مسائل مختلف تحت تاثیر دوران تاریخ، هنوز جایگاه ویژه ای دارد. هنر تعزیه یکی از سنت های نمایشی قدیمی است که در ایران سابقه و پیشنه ای طولانی دارد. تعزیه هنری…
ادامه مطلب ...

جهان نمایشنامه نویسى برتولت برشت

پس از اولین اجراى نمایشنامه «آواى طبل ها در شب» در ۲۹ سپتامبر ۱۹۲۲ در تئاتر محفلى شهر مونیخ منتقد با نفوذ هربرت ارینگ که هیجان زده شده بود نوشت: «نویسنده بیست و چهار ساله برتولت برشت یک شبه چهره ادبى آلمان را دگرگون کرده است.» در همان سال…
ادامه مطلب ...