سین مثل سماق

یک انسان معمولی هیچ‌وقت موقع خوردن چلو کباب، به این فکر نمی‌کند که گرد سماق قهوه‌ای رنگ و ترش کنار بشقابش از زیر کدام بوته به عمل آمده است.

اصلاً این سماق چیست؟

در پیش‌تر فرهنگ‌ها مردم سماق را با همین نامی که ما می‌شناسیم، می‌شناسند؛ البته با کمی لهجه… سماک یا سماق در واقع یک جور ادویه یا چاشنی است که از میوه‌ درخت سماق به‌درست می‌آید. میوه خوشه‌ای سماق، از دانه‌های گردو عدسی شکلی تشکیل شده که در ابتدا سبز و برای ما انسانها تا حدودی سمی هستند. وقتی میوه‌در اواخر تابستان و اوایل پاییز رسید، رنگش قهوه‌ای مایل به قرمز و طمعش ترش می‌شود آن را می‌چینند، خشک و در نهایت آسیاب می‌کنند. سماق از نظر طب سنتی، طبع سرد و خشکی دارد.

درختچه سماق، معمولاً بین دوتا سه متر ارتفاع دارد و اگر شما در کودکی به اندازه کافی شیر و لبنیات مصرف کرده باشید، می‌توانید ادعا کنید که درخت خیلی بلندی نیست!این درخت با این که بومی نواحی جنوبی مدیترانه است، به وفور در ایران یافت می‌شود. در اطراف تهران، کرج، نواحی مرکزی ایران، دامنه‌های زاگرس و تقریباً در هر نقطه‌ای که اندک نیاز رطوبتی و مقادیر فراوانی از نور را برای این درختچه فراهم کند، می‌توانید یک درخت سماق ببینید یا بکارید.

برگ‌های سماق دندانه‌دار و نوک تیزند و به شکل «شانه‌ای» روی ساقه قرار گرفته‌اند. برگ، میوه و شاخه‌های خاکستری درخت سماق، همگی با کرک پوشیده شده است. و اما قسمت خوشمزه ماجرا…

این گرد ترش می‌تواند چربی خون را کاهش دهد و به همین خاطر برای رفع عذاب وجدان، آن را همراه غذاهای چرب و چیلی مثل کباب مصرف می‌کنند.

هم چنین سماق می‌تواند قند و اوره خون را هم پایین بیاورد. در بند آوردن خون هم حرکات نمایشی جالبی از خودشان نشان می‌دهد؛ مثلاً اگر خمیری از برگ سماق را روی پیشانی شخص مبتلا به خون دماغ بگذارند، خونریزی‌ بینی‌اش بند می‌آید.

پدیده «سماق مکیدن» آن قدرها هم که بعضی‌ها فکر می‌کنند حرف زشت و کار بیهوده‌ای نیست. مالیده‌ شدن سماق به دندان و لثه موجب استحکام آنها می‌شود.

منبع: روزنامه اطلاعات

امتیاز دهید: post
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.