مروری بر کارنامه ایرج طهماسب و حمید جبلی

دو رفیق ناگسستنی سینمایی شاید در آن روزگاری که به همراه اکبر عبدی، آتیلا پسیانی، فاطمه معتمدآریا و… در برنامه های تلویزیونی شاخص سیما حضور داشند حتی به فکرشان نمی رسید که شاید این روزهای طلایی در عرصه برنامه سازی کودک را رقم زنند؛ روزگاری که عروسک جاودانه کلاه قرمزی و رفقای عروسکی اش، سینمای نیمه جان کودک را همچنان سرپا نگه داشته اند و نسل ها را با خود همراه می سازند. به بهانه موفقیت کلاه قرمزی ۹۱ نگاهی به کارنامه حمید جبلی و ایرج طهماسب می اندازیم.

حمید جبلی
متولد ۱۳۳۷ تهران است. وی فعالیت هنری را سال ۱۳۵۰ در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان هنرجو آغاز نمود و بعدتر به عنوان مربی و کارگردان فیلم های کوتاه ۸ میلی متری ادامه داد. او سینمای حرفه ای را سال ۱۳۶۳ با بازی در فیلم خط پایان به کارگردانی محمدعلی طالبی تجربه کرد. وی را بیشتر با گویندگی در نقش عروسک ها می شناسیم تا بازی و بازیگری.

جبلی در فیلم هایی چون جاده های سرد (مسعود جعفری جوزانی،۱۳۶۴)، تحفه ها (ابراهیم وحیدزاده، ۱۳۶۶)، در مسیر تند باد (مسعود جعفری جوزانی، ۱۳۶۷)، مادر (علی حاتمی، ۱۳۶۸)، ریحانه (علیرضا رییسیان، ۱۳۶۸) به ایفای نقش پرداخت و بعد از آن در فیلم به یاد ماندنی (گربه اوازه خوان، ۱۳۶۹) اوج هنر خود را نمایان کرد و خود را به عنوان یک گوینده فیلم های عروسکی و بازیگر نقش های کمدی جا انداخت. سال ۱۳۷۳ سال مهمی برای سینمای ایران، سینمای کودک و نوجوان و ایرج طهماسب به شمار می آید، کلاه قرمزی و پسرخاله در این سال ساخته شد و دراکران عمومی آنچنان دیده و پسندیده شد که هنوز هم یکی از پربیننده ترین فیلم های تاریخ سینمای ایران به شمارمی آید؛ حمید جبلی با کلاه قرمزی و پسرخاله (ایرج طهماسب، ۱۳۷۳) نام خود را بیش از پیش بر سر زبان ها انداخت و با گویندگی در نقش های کلاه قرمزی و پسرخاله نشان داد هنر می تواند با صدا هم منتقل شود و ماندگار شود و به نسل های بعد هم انتقال یابد.

مرد آفتابی (همایون اسعدیان، ۱۳۷۴) کار بعدی حمیدجبلی درمقام بازیگر بود، دراین فیلم او زوجی را با اکبر عبدی تشکیل داده بود که این فیلم کمدی با این زوج بسیار پسندیده شد، حمید جبلی برای بازی در این فیلم کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره فیلم فجر شد. پس از این فیلم جبلی درغیاب طهماسب که پس از کلاه قرمزی مدتی به بازیگری بسنده کرده بود دست به تجربه ای نو زد و کارگردانی در سینما را نیز تجربه کرد. پسر مریم (۱۳۷۰) اولین ساخته او درمقام کارگردان بود، فیلمی که از حال و هوای بازی های حمید جبلی به دور بود اما توانست در جشنواره فیلم فجر موفق ظاهر شود و در چند بخش کاندید شود،ضمنا حمید جبلی نیز دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را دریافت کرد. خواب سفید (۱۳۸۰) دومین ساخته حمیدجبلی هم برای او دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را به همراه داشت. او در فیلم دختر شیرینی فروش (ایرج طهماسب،۱۳۸۰) در نقش پدر ایرح طهماسب بازی بسیار موفقی را از خود نشان داد و جنگ و جدل های او و ثریا قاسمی در اذهان مانده است. زیر درخت هلو (ایرج طهماسب، ۱۳۸۴) و رفیق بد (عباس احمدی مطلق، ۱۳۸۶ دو فیلم بعدی جبلی و طهماسب درمقام بازیگر بودند که زیر درخت هلو خیلی بیشتر پسندیده شد. او پس از این در سه گانه کلاه قرمزی ۸۸ ،۹۰ و ۹۱ ایرج طهماسب را همیاری کرد. جدیدترین هنرنمایی سینمایی او را امسال در کلاه قرمزی و بچه ننه شاهد خواهیم بود.

ایرج طهماسب
زاده ۱۳۳۸درتهران،مجری تلویزیون، بازیگر، کارگردان و فیلمنامه‌نویس ایرانی است. طهماسب فارغ ‌التحصیل رشته تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. او همسر مرجان مدرسی و برادر ناصر طهماسب (مدیر دوبلاژ) است. طهماسب فعالیت در سینما را در سال ۱۳۶۳ با عروسک‌ گردانی در فیلم شهرموش‌ها و در سال ۱۳۶۴با بازی در فیلم آن سوی مه آغاز کرد. او همچنین مجری برنامه‌ها و مسابقات ویژه کودکان و نوجوانان بوده است. امروزه نام ایرج طهماسب را همه با کلاه قرمزی می شناسند چرا که ایرج طهماسب خالق این عروسک ماندگار و دوست داشتنی درعرصه سینما وتلویزیون بوده است. او قبل ازخلق کلاه قرمزی و ساخت فیلم ها ومجموعه های تلویزیونی اش، در فیلم های سینمایی چون مقاومت (احمد نیک آذر، ۱۳۶۵)، روزهای انتظار (اصغر هاشمی، ۱۳۶۶)، جهیزیه‌ای برای رباب (سیامک شایقی، ۱۳۶۶)، زیر بام های شهر (اصغر هاشمی، ۱۳۶۸) و راز کوکب (کاظم معصومی، ۱۳۶۸) ایفای نقش کرده است.

سال ۱۳۷۳ سال مهمی برای سینمای ایران، سینمای کودک و نوجوان و ایرج طهماسب به شمار می آید، کلاه قرمزی و پسرخاله در این سال ساخته شد و پس از این توسط ایرج طهماسب در چند نسخه مجموعه تلویزیونی و چند فیلم سینمایی دیگر به نمایش درآمد و عروسک های آن به تعداد بسیار بالایی خریداری می شد. طهماسب که تجربه همکاری با فاطمه معتمد آریا را در کلاه قرمزی داشت در فیلم عینک دودی (محمدحسین لطیفی، ۱۳۷۸) هم با او همبازی شد و هر دو بازی به یاد ماندنی را از خود به جای گذاشتند و بدل به یک زوج سینمایی مشهور در ایران شدند.

یکی بود یکی نبود (۱۳۷۹) دومین ساخته ایرج طهماسب در مقام کارگردان بود که ویژگی عروسکی بودن را همچون کلاه قرمزی و پسرخاله به دوش می کشید و خوب هم دیده شد اما به اندازه کلاه قرمزی سروصدا نکرد و زود فراموش شد.

دختر شیرینی فروش (۱۳۸۰) فیلم بعدی ایرج طهماسب درمقام کارگردانی و بازیگری بود که دراین فیلم بازهم او در کنار معتمد آریا و حمید جبلی بازی کرد و بالاخره پس از گذشت ۸ سال از خلق کلاه قرمزی، ایرج طهماسب تصمیم بر بازسازی کلاه قرمزی و خاطراتش گرفت و فیلم کلاه قرمزی و سروناز (۱۳۸۱) را تولید کرد که همانند قسمت اول بسیار مورد توجه عام قرار گرفت.

کودکانی که ۸ سال پیش کلاه قرمزی و پسرخاله را دیدند در هنگام اکران کلاه قرمزی و سروناز نوجوان و جوان بودند اما بازهم صف های شلوغی برای دیدن این فیلم مقابل سینماها دیده می شد.

زیر درخت هلو (۱۳۸۵) با همان مثلث قدیمی ساخته شد و با اینکه خبری ازعروسک هم در کار نبود بازهم در نوروز ۱۳۸۵بسیار خوب فروخت و نشان داد طهماسب و جبلی خیلی محبوب هستند. فیلم رفیق بد (۱۳۸۶) به کارگردانی عباس احمدی مطلق آخرین بازی ایرج طهماسب و حمید جبلی در کنارهم بود، فیلمی که نه درجذب مخاطب و نه در جذب نظر منتقدین خوب عمل نکرد و زود به دست فراموشی سپرده شد.

و در ۲ سال گذشته ایرج طهماسب بازهم به بازسازی کلاه قرمزی رو آورده است، مجموعه تلویزیونی کلاه قرمزی ۸۸ در نوروز ۸۸ بسیار موفق عمل کرد و با خلق شخصیت جدیدی چون پسرعمه زا با گویندگی محمدرضا هدایتی توانست دل بینندگان خود را به دست آورد. در این مجموعه باران کوثری به صورت ثابت بازی داشت و هنرمندان نام آشنایی چون امین حیایی، ابراهیم حاتمی کیا، آتیلا پسیانی و… در آن به صورت مهمان حاضر بودند. کلاه قرمزی ۹۰ هم با حضور همان عروسک های قبلی و خلق شخصیت فامیل دور از تلویزیون پخش شد و نگار جواهریان هم به عنوان مهمان در این مجموعه بازی داشت. امسال نیز کلاه قرمزی ۹۱ با اضافه کردن عروسک هایی چون خواهرزاده پسرعمه زا، خری به نام جیگر و همساده کاملا در جذب مخاطب موفق بوده است که این می تواند پیش درامد مناسبی برای فیلم سینمایی کلاه قرمزی و بچه ننه باشد.

طهماسب همچنین نویسندگی را هم تجربه کرده و در کارنامه خود به ثبت رسانده که از فیلمنامه های مهم او می توان به سه فیلم ازمحمدحسین لطیفی یعنی دختر ایرونی، خوابگاه دختران وعینک دودی اشاره کرد که خصوصا دومی بسیار مورد توجه قرار گرفت و حالا پس از چند سال دوری از سینما ایرج طهماسب با ساخت قسمت سوم فیلم سینمایی کلاه قرمزی با نام کلاه قرمزی و بچه ننه این خاطرات را بار دیگر در سینما زنده می کند.

منبع: روزنامه مردمسالاری

امتیاز دهید: post
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. ناشناس می‌گوید

    فساد اخلاقی که بیداد می کرد و می کنه
    ولی آقایان جبلی و ایرج طهماسب پول مردم رو خوردن عاقبت خوشی نداره

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.