نگاهی کوتاه به کارنامه مهران مدیری

متولد ۱۳۴۰تهران و دیپلمه است. فعالیت هنری اش را از تئاتر آغاز کرد و در رادیو ادامه داد. با نوروز ۷۲ (داریوش کاردان) خوش درخشید و سپس در تمام برنامه‌های طنزی که خود کارگردانی و بازی کرد، موفق بود. کارنامه او هم به دو بخش تلویزیونی و سینمایی تقسیم می‌شود که نقش تلویزیونی او بسیار پررنگ تر بوده است.

پرواز ۵۷ دومین جنگ تلویزیونی با بازی او بود که علاوه بر مدیری اکثر بازیگران نوروز ۷۲ نیز در آن ایفای نقش کردند و از کارهای ماندگار تلویزیون به شمار می‌آید. ساعت خوش بازهم به صورت طنز آیتمی بود که قطعا از یاد هیچکدام از مردم ایران نخواهد رفت، برنامه ایکه هر پنجشنبه خنده را به لبهای مردم هدیه می‌کرد. از اینجا به بعد با تفکیک و جدا شدن تیم ساعت خوش از مهران مدیری، رضا عطاران و مهران غفوریان با به کارگیری برخی از بازیگران جنگ‌های قبلی مدیری توانستند خود را در قامت کارگردان مطرح کنند. ببخشید شما؟ در راستای ادامه جنگ‌های تلویزیونی مدیری بود، اما فضای متفاوت‌تری داشت و درهر برنامه یک شغل و حرفه به مقتضیاتش بررسی می‌شد و آیتم‌های طنزی نیز دراین باره ساخته می‌شد.

پلاک ۱۴ اولین سریال مهران مدیری بود که تا حدودی ازحالت جنگ بودن فاصله گرفت و مدیری برای اولین بار در پلاک ۱۴ اواسط پخش سریال برای تنوع و شاید جلوگیری از تکراری شدن، فضای سریال را به کلی عوض کرد و این امردر کارهای بعدی او بدل به سنتی طبیعی شد. نود شب آخرین جنگ تلویزیونی مهران مدیری بود که این سریال هم به دلیل تکراری شدن محتوا در اواسط کار از حالت جنگ بودن خارج شد. پس از این سریال مدیری تا حدودی از کارگردانی در تلویزیون فاصله گرفت و اسیر حواشی و شایعاتی هم شد، همچنین تیم مهران غفوریان و رضا عطاران با ورود به شبکه ۳ و ساخت ۳گانه زیر آسمان شهر جایی را برای بازگشت مدیری نگذاشتند. مدیری تنها به ایفای نقش در دردسر والدین پرداخت که موفقیت این سریال شاید موجی را در ذهن مدیری به وجود آورد که از جنگ‌های تلویزیونی فاصله بگیرد و به ساخت سریال روتین روی بیاورد.

پاورچین اولین سریال در فصل جدید ظهور مهران مدیری بود، سریالی که در ابتدا ساخته ای ضعیف به نظرمی آمد که حرفی برای گفتن هم ندارد اما ناگهان بازهم مدیری دست به تغییرات در اواسط سریال زد و این بار پاورچین با ایده شکل گیری برره بدل به یکی از موفق ترین سریال‌های تلویزیونی شد و بارها و بارها از شبکه‌های مختلف بازپخش شد. پاورچین توانست در پخش همزمان با سری سوم «زیر آسمان شهر» – ضعیف ترین قسمت این سری – گوی رقابت را از آن خود کند. مجموعه طنز پاورچین در نیمه دوم سال ۸۱ چنان در میان بینندگان تهرانی طرفدار پیدا کرد که خاطره جنگ ۷۷ را در اذهان زنده کرد. مهران مدیری با هوش و خلاقیت خود به همراه سرپرستی نویسنده خوش ذوقی چون پیمان قاسم‌خانی و هنرنمایی بازیگران توانایی مثل جواد رضویان، شقایق دهقان، سحر زکریا، سحر ولدبیگی و سیامک انصاری هر شب خنده ای از ته دل را برای بیننده به ارمغان آورد.

نکته جالب درباره مدیری در پاورچین این است که بازی مهران مدیری از آن جهت شبیه جنگ‌های تلویزیونی بود که او در سریال‌های بعدی خود هنوزهم به دوربین نگاه می‌کرد و به نوعی مبتکر این حرکت بود. پس از درخشش پاورچین همگان منتظر نقطه‌چین بودند، بازگشت مهران مدیری به شبکه ۳ با ساخت نقطه چین و پیدایش تیم جدیدی از بازیگران برای او همراه بود. این بار مدیری زودتر از همیشه و پس از ۱۰ قسمت دست به تغییرات زد و کارآگاه اردلان پشندی به یکباره با ورود کاراکترهای بامشاد (رضا شفیعی جم) و ددی (محمدرضا هدایتی) به اردل تبدیل شد. سکانس بازی‌های دو نفره او و رضا شفیعی جم هنوزهم در اذهان مانده است. سیامک انصاری هم کم کم در کارهای مدیری به جایگاه مهمی دست می‌یافت. جایزه بزرگ کار بعدی مدیری بود که نتوانست به موفقیت دو سریال قبلی برسد؛ خیلی‌ها علت آن را نبود وقت کافی برای ایجاد تغییرات در میانه سریال دانستند و جایزه بزرگ کارمهمی در پرونده مدیری به حساب نمی آید.

شب‌های برره با ایده ساخت دوباره فضای پاورچین این بار در خود برره ساخته شد و باز هم بیننده‌های بسیاری را به خود جلب کرد. این بار مدیری از ابتدا می‌دانست باید چکار کند و همراه با متن‌های قوی برادران قاسم خانی و محوریت قراردادن یک سیامک انصاری رشد کرده بازهم سریالی به یاد ماندنی ساخت. خودش هم در نقش شیرفرهاد با آن سرفه‌های معروفش بسیار درخشید. باغ مظفر بازهم در اوسط راه دچار تغییرات شد، سریالی که اسیر تبلیغاتی که توی ذوق می‌زد و حاشیه‌های عدم حضور جواد رضویان شد و رضا شفیعی جم برای نجات آن وارد قصه شد. این سریال به دلیل تقارن با ماه محرم تنها در ۴۰ قسمت پایان یافت. مدیری آماده یک خلاقیت و یک تحول دیگر در عرصه طنزپردازی شد و مرد هزارچهره به کارگردانی و بازی بی نظیر او در نقش مسعود شصت چی ساخته شد و بدل به یکی از بهترین سریال‌های مدیری شد. مسعود شصت چی تا مدت‌ها در ذهن مردم بود و تکه کلام هایش همه جا شنیده می‌شد و زمانی که داشت فراموش می‌شد مرد دوهزار چهره ساخته شد تا خاطره شصت چی بازهم زنده شود. مرد دوهزارچهره اگرچه به اندازه قسمت اول موفق نبود که علتش شاید عدم همکاری با پیمان قاسم خانی باشد اما باز هم قسمت‌های جذابی را با خود به همراه داشت.

پس از اینکه تلویزیون از پخش «قهوه تلخ» ممانعت کرد، مدیری آن را به شبکه نمایش خانگی سپرد که با استقبال بی‌سابقه‌ای هم مواجه شد. اما نبود پیمان قاسم خانی باعث شد پس از ۷۰ قسمت مدیری بازهم به فکر تغییرات بیفتد اما انگار دیر شده بود. چرا که قسمت‌های جدید قهوه تلخ مجوز پخش را هرگز دریافت نکرد و تولید آن نیزهم اکنون متوقف شده است. مهران مدیری در چهار فیلم سینمایی هم بازی کرده است. یک فیلم عاشقانه به نام «دیدار» در سال ۱۳۷۲، یک کمدی به نام توکیو، بدون توقف در سال ۱۳۸۱ که دومی تنها به خاطر نقش آفرینی مهران مدیری به عنوان پرفروش ترین فیلم سال ۱۳۸۲ دست یافت و دو فیلم همیشه پای یک زن در میان است (کمال تبریزی) که بازی متفاوتش نامزدی جشنواره بیست و ششم فیلم فجر را برایش به ارمغان آورد و دایره زنگی که باردیگر توانایی او را درخلق کاراکتر نشان می‌دهد. باید دید سریال و یا احتمالا فیلم سینمایی بعدی این طنزپرداز تمام نشدنی تلویزیون چیست؟

امتیاز دهید: post
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.