آسارا نگین زمردین البرز جنوبی

بخش آسارا شهرستان کرج نگینی بر تارک سلسله جبال زیبای البرز جنوبی است که با قدمتی هزاران ساله، گوشه‌ای از تمدن ایران زمین را به تصویر می‌کشد.

این بخش با ۳۰ هزار نفر جمعیت و ۵۶ روستا که هریک مجموعه‌ای بی نظیر از دیدنی‌ها هستند، از شمال به استان مازندران شهرستان چالوس، از شرق به شهرستان تهران و شمیرانات، از غرب به ساوجبلاغ (منطقه طالقان) و از جنوب به شهر کرج متصل است.

جاذبه‌های گردشگری آسارااز جنگل و درختان قطور کهنسال، رودخانه خروشان، بلندی‌های کوهستانی زیبا گرفته تا امامزاده‌ها، آثار تاریخی از جمله کاخ و قلعه، غارهاو آتشکده‌ها، گل‌های وحشی، کوچه باغ‌های روستایی، حیات وحش، دریاچه و آبشار، وجود دایمی بلورهای سپید برف در ارتفاعات و دره‌های خوش منظره، همه و همه چنان فضای دل‌انگیزی فراهم کرده است که هر انسانی را به سوی خود فرامی‌خواند.

آسارا یکی از مهمترین قطب‌های گردشگری کشور و از مناطق گردشگری هدف استان البرز به شمار می‌رود وجاده کرج ـ چالوس به عنوان یکی از زیباترین و دیدنی‌ترین جاده‌های جهان در این بخش واقع است. در حال حاضر بومی‌ترین مردم کرج ساکن این بخش هستند و سالانه ۱۳ میلیون جهانگرد و گردشگر داخلی به صورت عبوری از این منطقه دیدن می‌کنند.

ایتدای ورودی به آسارا از سمت کرج قلعه تاریخی صلصال به چشم می‌خورد که قدمت آن به دوران پیش از اسلام بازمی گردد.

آبشار زیبا و دیدنی هفت چشمه در منطقه آدران آسارا واقع در کیلومتر ۱۷ جاده کرج – چالوس با ارتفاع حدود ۷۰ متر جاذبه بعدی این خطه است.

وجود رودخانه کرج به موازات جاده کرج ـ چالوس نیز زیبایی‌های بخش آسارا کرج را دو چندان کرده است. آب این رودخانه که در پشت بلندای سد امیرکبیر کرج، دریاچه نسبتا وسیعی را تشکیل داده و منظره بدیع و چشم نوازی را ایجاد کرده است، همچنین قرار گرفتن روستای کوچک و زیبای «واریان» همچون جزیره‌ای کوچک در آنسوی آب که یکی از راههای رسیدن به آن سفر با قایق است، هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌کند.

بخش آسارا کرج با داشتن سه قله بالای ۴۰۰۰متر از جمله قله کهار و ناز، پیست اسکی بین المللی دیزین وپیست اسکی خور در منطقه زیبای سرزیارت وارنگه، از ظرفیت و توانمندیهای زیادی در گردشگری ورزشی برخوردار است.

این بخش همچنین باتوجه به وجودامامزاده‌های بسیار از جمله امامزاده حسین(ع) روستای گوراب و امامزاده برادران عبدالله(ع) روستای کندر، امامزاده‌هارون‌هاشم (ع) روستای لیلستان، امامزاده سپهسالار(ع) روستای تکیه و امامزاده حسن(ع) روستای حسنک، مسجد نهصد ساله ارنگه با سنگ نوشته‌ای تاریخی وجود امامزاده‌ای در زیر این مسجد از نظر مذهبی می‌تواند زائران بی شماری را به سوی خود جذب کند. منطقه شهرستانک نیز از دیگر ظرفیت‌های این بخش است. مهمترین جاذبه تاریخی دیدنی شهرستانک، کاخ ناصر الدین شاه است که در نزدیکی این کاخ درختان کمیابی در گذشته از روسیه آورده و کاشته شده است، این درختان هنگام ابتلای ناصرالدین شاه به بیماری نقرس، برای درمان بیماری او و استفاده از برگ آنها، کاشته شده‌اند.

درخت «ارس» تنومند با قطر ۱۴ متر و ارتفاع ۱۷ متر و قدمتی نزدیک به ۲۵۰۰سال یکی دیگر از جاذبه‌های دیدنی شهرستانک است.

قلعه دختر تنگه کسیر واقع در نقطه میانی روستای سیجان و قلعه دختر شهرستانک معروف به قلعه ناهید که قدمت آن به دوران ساسانیان می‌رسد و واریان از دیگر جاذبه‌های تاریخی آسارا به شمار می‌روند که می‌توانند تاریخ دوستان، پژوهشگران و گردشگران زیادی را به سوی خود جذب کنند.

جنگل ۱۰۰هزار هکتاری درختان ارس در بخش آسارا با گونه‌های گیاهی استثنایی از جمله مجموعه‌های کم نظیر طبیعی کشور است.

تونل زیبا و دیدنی و شگفت انگیز کندوان در کنار دیگر جاذبه‌های دیدنی بخش آسارا در چهارمین جاده زیبای جهان یعنی جاده کرج ـ چالوس واقع است.

پل قاجاریه مسیر گچسر به کندوان و باغ لاله‌ها دیگر جاذبه‌های گردشگری بخش آسارا هستند. جشنواره لاله‌ها با نمایش خیره کننده گل‌های لاله رنگین از قرمز تا سفید و سیاه هرسال در فصل اردیبهشت گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب می‌کند.

چشمه‌های آب معدنی که خاصیت درمانی دارند از جمله چشمه ولد در فاصله دو کیلومتری گچسر در روستای وله که آب آن برای درمان مفاصل و روماتیسم به کار می‌رود از دیگر دیدنی‌های این بخش است.

هتل گچسر نیز خود بنایی تاریخی است چراکه بیش از نیم قرن قدمت دارد و کاخ اقامتی تابستانی شاه بوده است.

«گچسر» آخرین روستای شمال غرب استان البرز، در شمال شهرستان کرج و انتهای بخش آسارا قرار دارد.

کوه‌های کندوان این روستا را از استان مازندان جدا می‌کنند. گچسر را به این دلیل به این نام نامیده‌اند که دارای معادن غنی گچ است.

آب و هوای گچسر در تمام فصول معتدل و خنک است. چشمه‌های زیادی در دل کوه‌های گچسر پنهان شده است. یکی از شاخه‌های رودخانه کرج هم از کوه‌های این روستا می‌جوشد و به سد کرج می‌ریزد.

پل سنگی ناصرالدین شاهی و کاخ رضا شاهی از دیدنی‌های این روستا هستند که البته رو به خرابی و ویرانی هستند. مردم گچسر به تولید انواع فرآورده‌های دامی از قبیل ماست، پنیر، شیر وکشک مشغولند.

در کنار تمام دیدنی‌ها و جاذبه‌های فراوان گچسر، می‌توان به پیست دیزین اشاره کرد که در ۱۲ کیلومتری آن قرار دارد.

چشمه ولد، کاخ روستای گچسر و کوره‌های گچپزی از دیگر جاذبه‌های گردشگری این روستا هستند.غذای رایج اهالی گچسر آبگوشت محلی، حلوا و انواع آش است.

رسیدن به روستای گچسر بعد از گذر از پیچ و خم‌های آشنای جاده چالوس و گذر از تمام روستاهای بخش آسارا میسر است.اگر در بهار و ماه اردیبهشت به گچسر سفر کردید از دیدن باغ لاله‌های گچسر که در روستای گرماب گچسر و در مجاورت جاده قرار دارد غافل نشوید.

غار یخ مراد که یکی از جاذبه‌های گردشگری و دیدنی روستای کهنه ده بخش آسارا است که در ۶۵ کیلومتری شهر تهران و در مسیر جاده تهران ـ چالوس در منطقه گچسر و در جایی مصفا به نام آزادبر، واقع است.

روستای کهنه ده قدمتی دیرینه دارد و بر اثر وقوع سیل‌های متعدد بارها ویران و بارها تخلیه و مجدداً توسط ساکنین روستا از نو آباد شده است، بدین جهت به کهنه ده شهرت دارد.

غار یخ مراد، در دامنه شمالی دره‌ای عمیق و منتهی به روستای آزادبر واقع است که دهانه آن حدود ۲۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و طول غار از ابتدا تا انتهای آن در‌ هاله‌ای از ابهام است و گفته می‌شود که به علت وجود حفره‌های متعدد در آن، کسی تا کنون به انتهای غار دست نیافته است.

به گفته اهالی روستای کهنه ده، در گذشته بیماران با خوردن یخ غار که به‌طور دائمی و در حوض انتهای غار قرار دارد و در هیچ فصل از سال ذوب نمی‌شود، بهبود یافته و به این دلیل به غار یخ مراد شهرت یافته است.مناسب‌ترین زمان برای دیدار از این غار در فصل بهار است زیرا در این فصل آب‌های ناشی از بارندگی قطره قطره در داخل غار تبدیل به قندیل‌های بسیار دیدنی و زیبا می‌شود و همچنین در محوطه بیرون غار منظره گیاهان معطر کوهستانی برای هر بازدیـــد کننده، تماشایی و فرح انگیز است.

دریچه ورودی این غار در ارتفاعات کوه‌های منطقه واقع ‌است و مسیر غار عموماً شیبدار و رو به پایین می‌باشد که نهایتاً با رسیدن به اعماق کوه، چشمه‌های یخ زده در کف زمین و استالاکتیت‌های اسفنجی غار نمایان می‌شود.

دهانه غار ۳ متر پهنا و ۸ متر ارتفاع دارد. در ماه‌های اسفند و فروردین، قندیل‌های بسیار زیبای غار در بهترین وضعیت به سر می‌برند.

یخ مراد با قندیل‌های یخی زیبایش مشهور است که تا اواسط خرداد عمر می‌کنند. برودت غار به اندازه‌ای است که تا خرداد نیز می‌توان قندیل‌های یخ را در آن دید.

یخ مراد سه تالار اصلی، یک برکه یخی و یک آبشار یخی دارد و برای رسیدن به غار یخ مراد باید جاده چالوس را پیش بگیرید در کیلومتر ۶۰ جاده پس از روستای نسا در سمت چپ جاده پلی وجود دارد که به جاده‌ای خاکی می‌رسد.

پس از طی ۱۲ کیلومتر در این جاده به یک دو راهی می‌رسید. سمت چپ به طرف روستای آزادبر و سمت راست به طرف دهانه غار می‌رسد. با یک ساعت پیاده روی از این دوراهی و عبور از روی پلی سیمانی که بر روی رودخانه آزادبر ساخته شده است می‌توان به مدخل غار رسید.

در مدخل غار، سنگ بزرگی قرار دارد که برای ورود به غار باید آن را دور زد. سپس به تالاری می‌رسد که سه راه از آن منشعب می‌شود.

راه اول در سمت راست پس از حدود ۲۰ متر به انتها می‌‌رسد. راه میانی پس از ۵۰ متر به لبه پرتگاهی می‌رسد که برای داخل شدن به آن باید از وسایل فنی کوهنوردی استفاده کرد. راه سوم یا راهرو دست چپ که شاخه اصلی غار است، زیباترین قندیل‌ها را در ماه‌های سرد سال دارد.

پس از طی حدود ۱۵ متر راه سرازیر و لغزنده به شکافی به طول دو متر و عرض یک متر می‌رسد که زیر آن پرتگاه عمیقی وجود دارد که با ورقه‌ای آهنی پلی روی این شکاف ایجاد شده است.

تالار دوم غار در ادامه راهرو قرار دارد. این تالار دو برابر تالار اول است، تالار سوم کمی بزرگتر از تالار دوم ولی بسیار مرتفع‌تر است. در پرتگاهی در انتهای این تالار برکه‌ای یخی و آبشاری از یخ وجود دارد.

غار دارای بادگیر و هواکش‌های مخفی بی‌شماری است که هوای خارج با شدت از آنها داخل غار می‌شود و بدین سبب هوای آن فوق العاده سرد است و همین امر باعث می‌گردد که آب‌های موجود در غار به حال انجماد درآمده و تشکیل توده‌های بزرگ یخ و مخزن‌های وسیع یخی را که قشر بعضی از آنها به ۵/۱ متر می‌رسد.

یخبندان غار از اسفند آغاز می‌شود و تقریبا تا اواسط بهار سال بعد ادامه دارد و سپس در طول تابستان و پاییز به علت خشکی هوا و جریان نیافتن آب، یخها شروع به ذوب شدن کرده و روبه کاهش می‌رود.

غار یخ مراد یکی از پر پیچ و خم‌ترین غارهایی است که نظیر آن به ندرت دیده شده و از این رو بازدید تمام نقاط آن مستلزم وقت کافی، حوصله و دقت فراوان و در دست داشتن کروکی دقیق و کامل است.

این غار از حیث تزیینات آهکی قابل ملاحظه نیست و جز در چند بخش کوچک چیزی به چشم نمی‌خورد. ولی استالاکتیت‌های اسفنجی الوان طبقه زیرزمینی و نیز چند قسمت دیگر آن جالب است.

غار یخ مراد در بخشی چهار طبقه بوده و در یک امتداد عمودی به عمق ۳۰ متر، به طور منطبق روی هم قرار گرفته است و جزو معدود غارهای منطبق ایران است.این غار متعلق به دوره دوم زمین شناسی (مزو زوییک) یا میان زیست می‌باشد که از عمر آن ۷۰ تا ۲۳۰ میلیون سال می‌گذرد.

منبع: روزنامه اطلاعات

امتیاز دهید: post
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.